Viatjar en la vida o viure viatjant? El viatge de viure.

Moviment, canvi, evolució, dinamisme.... Aprenentatge. Viatjar com a eina i metàfora de tot això.
Escriure-ho tot per entendre-ho i recordar-ho. Per fer-ho d'alguna manera, real i personal.
LLetres sobre sensacions i viatges... sobre la vida mateixa, que al cap i a la fi, no és res més que un viatge.

diumenge, 9 d’octubre del 2011

PAPALLONES AL TRÒPIC ( I A LA PANXA)

(Escric diaria i contínuament, i no puc permetre'm redactar resums pel Blog. Així que ho sento pels concisos, però això passa a ser una mena de diari online ( no per això menys emocionant). Qui no tingui temps, que s'ho imprimeixi i llegeixi al tren. Gràcies molt a tots els qui llegiu, perquè saber que hi sou em fa escriure)

L’estació biològica del Parc Nacional de Ranomafana se’m fa cada cop més familiar. M’hi he passat moltes hores entre trampeig i trampeig de lèmurs-ratolí. A estones xerro amb un o altre nova-yorkès, que contra prejudici em cauen més i més bé a mesura que els vaig coneixent més.
Passar algunes estones al laboratori analitzant les mostres de femtes del lèmurs que vam caçar fa tres dies, i és en aquests moments quan , mentre treballem, xerrem amb el Herman de mil coses i comparem la cultura malagasy amb la catalana. El Herman és al meu equip de recerca, ell sap moltíssim de lèmurs i del bosc. També ve amb nosaltres el Víctor, el guia que viu al poblat d’1km més avall i no parla ni anglès ni francès però m’ensenya els nombres en malgaix mentre parem les trampes pels bitxets.  Cada tarda, el Tuomas, el Víctor, el Herman i jo (l’equip dels lèmurs ratolí) sortim de l’estació calçats amb botes de goma i xubasquero, amb els cistells d’espart a l’esquena plens de trampes plegades i trossets de banana. Llavors ens dividim en dos equips, i cada un segueix un transecte al llarg del qual hi col·loquem les trampes. Més tard, a les 8 quan ja és fosc, tornem a recórrer el transsecte, agafem els lèmurs que hem caçat i els prenem tota mena de mesures i mostres.


 Aquí me hagut de buscar les castanyes jo soleta. Vaig arribar i el lloc és impressionant si explores una mica, si no no. A més vaig veure de seguida que la feina que havia de fer no era lo meu: cada dia posem trampes per als mouse lemurs i a la nit les recollim. Alternem dos transsectes, un al mateix càmping on dormo i l'altre a 1km de l'estació biològica. Els mouse lemurs son preciosos però és súper avorrit. I jo necessito aprendre contínuament. 
Em vaig deprimir molt pensant que m'havia esforçat tant per venir a Mada, pagat tants diners de la meva butxaca i que només aprendria això. 
Tenia forces hores lliures durant les quals parlava amb tothom que trobava per l'estació. Està ple de gent interessant, Hi ha uns quants investigadors que treballen sobretot amb lèmurs. La majoria són nova-yorkesos perquè la senyora que va fundar aquest parc nacional és una primatòloga d'una universitat de Nova York, també va construir aquesta estació biològica i és la directora. És per això que  hi ha aquest curs d’estudiants americans aquí. Patricia Wright, recorda't d'aquest nom que es farà famós (li estan a punt de donar un premi molt important en conservació). Ahir va venir a l'estació, acabada d'arribar dels EUA,amb uns quants convidats i tot van sr compliments, discursos, bones cares... vaig entendre que era una persona molt important i respectada, i realment és una dona que parla amb molt força i convenciment. Una personatge que ja descriuré amb més detall, però crec que d'aquí uns anys serà una sort haver-la pogut conèixer en persona.

Aviat vaig decidir que m'havia de buscar un pla alternatiu, convertir-me en l'ajudant d'algun altre investigador, simplement seguir les expedicions de tothom qui trobés per aquí o passar de tot i anar a viatjar por ahi.
Vaig tenir la sort de parlar amb el James, un biòleg-antropòleg americà que té el campament base muntat al mig del bosc primari més pristí dins el parc nacional, segons m'ha dit. Em va fer tal descripció del lloc on treballa que em vaig acabar de convèncer de moure el cul d'una vegada i explorar aquest lloc que sembla fantàstic. Em va parlar de daubergies enormes. Daubergia és el nom del rose-wood tree, que dins el tronc té una beta de fusta rosa i és molt buscat per exportar i fer mobles. Hi ha tot un negoci al voltant d'aquest arbre, i tot i que està protegit, en queda poquíssim. Em va dir que ningú havia explorat aquella àrea i que està en un estat natural singular perquè la densitat de poblats en aquella zona és baixíssima i no cremen tant el bosc com en altres zones. El James té allà 6 transsectes que censa bàsicament per lèmurs, però també per ocells i vegetació. Ha fitxat una alumna americana que hi anirà dues setmanes a mirar-hi amfibis (els estudiants americans han de fer tots un mini projecte de recerca personal com a corol·lari de l'estada a Madagascar). Li vaig suggerir que podríem mirar-hi invertebrats i es va entusiasmar de seguida.
He après a confiar molt en mi mateixa i tenir molt clar què vull, perquè això és la jungla, d'animals i plantes, però també de recerca científica. Una estudiant de biologia entusiasmada amb temps i disposició per fer qualsevol cosa per aquí (aquesta sóc jo) és un bé preuat aquí. Fa falta mà d'obra, ganes i idees. El James m'estava venent la moto perquè anés amb ell i jo ho detectava però si l'oferta és bona i jo en trec profit, cap problema en deixar-me convèncer. També la Silvija, quan li vaig dir que volia canviar d'activitat em va començar a suggerir coses que podria mirar als seus transfectes, i a dir-me que complementaria molt bé amb el que ella mostrejava. Però la Silvija és bona tia, molt franca i clara, m'agrada. Em va vendre una mica la seva moto també però sobretot em va aconsellar per mi. És la persona que em va fer posar els peus a terra fa uns mesos sobre la realitat que trobaria aquí, i tot i que en el seu moment la vaig trobar antipàtica i seca, la veritat és que sense la seva ajuda per baixar dels núvols m'hagués endut una hòstia considerable. Ahir em va donar alguna idea i em va dir el què era factible i el que en canvi, no ho seria. Així se'm va ocórrer mirar papallones. És clar, buscava què mirar d'aquest bosc, en què estava jo més interessada sense adonar-me que cada vespre em passava estona mirant les papallones nocturnes que corren per sota els fluorescents. Aquí les papallones nocturnes són impressionants, extraordinàries. Ara mateix tinc al costat una papallona nocturna més gran que la meva cara, és groga amb ulls marrons a les ales i té una mena de cues llarguíssimes que la fan la criatura més esvelta que he vist mai. Busca “comet moth” al Google i flipa. Jo al·lucino contínuament cada vespre. Després està l’altra papallona nocturna que té com unes cel·les transparents a les ales, són com finestres, ves a saber  per què li interessa tenir això.  Saps, em sembla que a vegades no veiem el que ens agrada perquè precisament estem més a prop d’això que d’altres coses i es torna quotidià per a nosaltres.  Un corre el risc de no apreciar les coses quotidianes i , justament perquè ens les hem fet quotidianes, té lògica que siguin les que ens agraden més. Per a papallones i persones.
Ja em tens entusiasmada amb la idea de mirar papallones als transsectes del James del mig del bosc primari tan pristí que mai ningú ha explorat abans. Sound good, isn’t it?
Intento tenir el cap fred i ser racional però, és important tenir projectes però ser pragmàtic per materialitzar-los. Parlo amb el Tuomas i li confesso que no treballaré amb ell gaires dies més. Ell m’entén, és molt bon tio, però li ha faltat la xispa, l’entusiasme per enganxar-me a treballar amb ell. El James, en canvi, és súper-entusiasta, d’aquestes persones amb qui parles i els projectes es multipliquen i tot sembla possible i súper-guai. En canvi, no me’n refio un pèl. He d’estar alerta del que dono i el què rebo, perquè em vol convèncer molt i això em fa mala pinta. No crec que em digui cap mentida, però endevino que pensa que li convé molt per a la seva investigació que hi hagi dades sobre invertebrats als seus transfectes i vol clinxar joves motivats perquè li facin la feina que ell no sap fer. Tothom mira pel seu interès aquí. Mentre estigui alerta sóc immune a que m’utilitzin. Ell s’aprofita de mi i jo m’aprofito d’ell. Se’n diu col·laborar. Està bé. Ell somriu cordialment a tothora i jo li responc. Sí, jo et faré el cens de lepidòpters al teu transsecte, però tu em montes el campament per estar un mes a un lloc increïble al mig de la selva, em cobreixes el menjar, els guies i els porters per arribar al lloc, em dibuixes l’àrea d’estudi.... Gràcies, sounds good to me.
Potser hi ha algun contra que encara he de descobrir però de moment sona immillorable.
El meu humor ha canviat radicalment, ara tinc un projecte. És el meu projecte i m’encanta! Tot està anant molt de pressa. Ahir vaig tenir la idea, estic llegint tanta informació com puc de les papallones de Madagascar, però amb prous feines hi ha material, ningú ha fet una guia ni un estudi unificador. Imagina que descobreixo una espècie nova....ningú ha mirat mai les papallones al lloc on jo les miraré. I molt millor que trobar una espècie nova: imagina’t que descobreixo una relació planta-papallona súper especial o qualsevol altra relació entre dos animals no descoberta abans. No et pensis, aquí aquestes coses són probables...al cap i a la fi és la terra promesa de la biologia. Tot és endèmic, únic, extraordinari. Tot està per fer i tot és possible encara ( com deia Marí i Pol). Ara el meu cap ha de treballar ràpid i posar en pràctica el que he après en 4 anys d’estudiar biologia. He de fer un disseny experimental fiable: si he de fer tantes rèpliques de tal transsecte perquè l’experiment tingui potència, necessito repetir tants cops el mostreig; això dividit pel nombre de dies de què disposo, tenint en compte totes les variables ambientals que he de considerar, em permetrà analitzar un total de 4 transsectes.  He d’escollir-los per tal que la variació entre ells sigui clara i analitzable.  Per al mostreig, pensava fabricar-me un caça-papallones amb una mosquitera i un pal de bambú, però afortunadament n’he trobat un de vell a l’estació i sembla que no caldrà fer taller de manualitats (de moment). Potser cal que en fabriqui un de recanvi, allà a la selva no hi haurà res de res. Fabricaré sobres de paper per posar-hi papallones, no és que me les vulgui emportar a casa, però serà necessari per portar-les al campament, fotografiar-les, dibuixar-les i algunes, sí, exportar-les a Europa per identificar-les en algun museu. 
Entre dimecres i divendres marxarà l’expedició. Serem 10 entre malagasis , jo i el James, i més tard vindran a passar dues setmanes uns 5 estudiants americans molt interessats (o convençuts) a mostrejar coses diverses en aquella àrea. Caminarem més de 6 hores entre terreny sobretot cremat, sec i assoleiat fins a la perifèria de l’àrea on anem. És més fàcil vorejar el parc i després entrar en línia recta que travessar-lo per dins ja que per caminar per la selva fa falta primer traçar-hi els camins.
Escric per creure’m que em sembla que he aconseguit el que volia i que mai hagués imaginat que arribaria a aconseguir. Tudo va a dar certo. No puc parar de repetir-m’ho. Quant em va ensenyar Brasil! Un nom al Google, les ganes, moltes hores de mails aquí i allà i mal de caps mil, sentir-me perduda, desorientada i haver de creure molt en el meu projecte per seguir insistint. Ser insistent és la cosa més útil que m’ha ensenyat la meva mare a la vida. Tants cops com em va repetir de petita la frase : “ el No ja el tens”,tants cops me la repeteixo ara per lluitar i aconseguir el que em proposo. Em surt de dintre i ni me n’adono, però finalment sempre em funciona. Últimament m’he arribat a sorprendre molt, fins i tot a fer por a mi mateixa, de veure com tot es va configurant tal com ho havia somiat (que no previst ni planejat). A més de la perseverança és molt necessari tenir sempre present que “tudo va a dar certo”, i ser capaç de, mentre miro al futur, apreciar molt el present.  Mentre em duri, m’agrada la fórmula.
Però si, may sound crazy però sembla ser que me’n vaig un mes al mig del bosc, en un campament sense electricitat ni res,  ecosistema de selva humida tropical de l’Illa singular de Madagascar. I el millor de tot, me’n vaig amb el meu propi projecte a la butxaca, sense ningú que em mani, amb el meu propi disseny i les meves decisions. James, que necessitaré unes pinces, epenforfs amb etanol, i entén, que clar, pagar l’acompanyant local jo mateixa no és del tot bona idea, doncs jo em cobreixo totes les meves despeses,ningú em pagarà per aquesta investigació... i ell em diu que no problem, he got a new grant recently, he can cover a guide to me. We will manage somehow. Ell lloc es diu Miaranony, si m’hi perdo, veniu-m’hi a buscar, es troba a la regió nord-est del Parc Nacional de Ranomafana, a la província de Fianarantsoa, de l’est de l’illa de Madagascar.

5 comentaris:

  1. Que guai, Amaranta!

    He posat comet moth al google i he flipat papallones!!
    Gràcies, m'estic convertint en adicte als teus relats. Sé que potser sóc una mica bledo, però m'agrada molt la vibració que transmets i m'emociono quasi com si estigués allí, jujuju... Ara suposo que estaràs un temps sense escriure, però estaré esperant la propera entrada amb candaletes.

    Per aquí tot bé, no hi ha massa novetats, però intentaré treure suc per intentar retornar-te quelcom: mmm,fa bon temps i son festes al barri amb concerts, castellers i correfocs, tinc força feina, un company brasiler, informàtic, de post-doc per fer models d'epidèmies i una companya de pis nova, psicoòloga que fa teràpia ocupacional i que ha vingut a fer un curs de tres mesos de trencadís i mosaics. Ja he començat claqué, la setmana que vé començo a donar classes de física a la UPC i a la UNED, a finals de més em dónen un premi per la tesi a Madrid i m'han denegat el projecte a Brasil per l'any que vé perquè ja no estaré vinculat a la UPC, què hi farem! Propera oportunitat: a Paris, per fer models d'enfermetats nosocomials, en tres setmanes em diran algo....

    Després de llegir-te, crec que tens raó: passi el que passi, tudo va a dar certo! Que tinguis molta sort i el cor i els 5 sentits oberts.

    Un petonàs!!

    ResponElimina
  2. waowww!!
    no deixis d'escriure Amaranta!

    ResponElimina
  3. Ama,
    Estic hiper orgullosa de tu, no deixis de ser com ets perque podràs arribar molt lluny.
    Aprofita aquesta gran oportunitat que tu mateixa t'has creat (molt pocs poden dir això!) i espero veure uns bons resultats.
    Posa't les piles i apren tot el que puguis d'aquest paradís.

    NO deixis d'escriure perque encara que no ho sapiguis, les teves lletres em donen força per seguir el meu camí.

    Una abraçada gegant i viu, observa, admira, escolta, relaxat i sobretot dorm sempre amb un ull obert que vull que ens puguem tornar a veure aviat.

    ResponElimina
  4. El teu relat : magnífic, entussiamador !
    El títol que li has posat m'ha recordat un acudit gràfic (que he perdut) que deia:
    Què ? senten dues papallones enamorades ? doncs "senten humans a l'estomac" !
    (en anglès es diu poeticament que dues persones enamorades senten "butterflies in stomach")

    ResponElimina
  5. gràcies gràcies gràcies

    us desitjo a tots molt caos i moltes papallones, fins i tot entre carrers amb voreres i sense xiringuitos destartalats.

    Mandrapihona!

    ResponElimina